Werkwijze en visie

Wij richten ons met name op de teelt van nieuwe OT-lelies (oriental/trompet kruisingen). Deze lelie-familie bezit een aantal eigenschappen die in de andere families niet voorkomt of aanzienlijk minder is. In de bollenteelt is met name de hoge productie en grote vermeerderingsfactor van belang, alsmede de sterke weerstand tegen ziektes waardoor de oogstzekerheid groot is en teelt veel beter hand in hand kan gaan met het milieu. In de bloementeelt zitten dezelfde kwaliteiten. Daarnaast kunnen OT-lelies geproduceerd worden in de volle grond in plaats van op substraat. Hierdoor is een lagere kostprijs mogelijk bij een betere kwaliteit bloem.

Een groot deel van onze rassen hebben wij exclusief in productie, waardoor wij onderscheidend zijn in ons assortiment. De nieuwe klonen worden aangekocht bij de verschillende veredelaars die actief zijn in Nederland. Daarna worden deze virusvrij vermeerderd in Indonesie en zo spoedig mogelijk getest bij de export en (eigen) broeierij.

Het heeft onze ambitie de rassen die bewezen hebben een toevoeging binnen het assortiment te zijn te introduceren bij de Nederlandse kwekerij. Een introductie vindt pas plaats als er van een ras voldoende materiaal aanwezig is. Wij verplichten ons te zorgen voor de aanvoer van virusvrij uitgangsmateriaal om zo de continuiteit van een ras te waarborgen.

Na het overlijden van de oprichter van het bedrijf - Joop van Veen - heeft er een grote sanering plaats gevonden, en beperkt de huidige teelt zich tot een paar specifieke rassen (zie tabblad "Onze rassen"), die in samenwerking met gerenomeerde contracttelers worden geteeld. Daarbij zorgt Kees Braakman (foto rechts) voor de vaktechnische begeleiding, terwijl de algehele leiding van het bedrijf onder de verantwoordelijkheid van Ton Brasker valt (foto links). Tevens is de naam van het bedrijf gewijzigd. Wat voorheen Hoogland & Van Veen Lelie B.V. heette is nu HVV-Lelie BV.
Er worden nu uitsluitend nog bollen van Nederlandse bodem verkocht.

Onderstaand een paar voorbeelden van succesnummers, die na de sanering in de markt zijn gezet.

Klik op een foto om te vergroten.

 • Bacardi

  Naast Dalian, ook een gewild ras van het zuidelijk halfrond.
  Wordt - net als Dalian - door Zabo vermarkt.

 • Colet: gaat alles winnen

  Gaat alles winnen.
  Wordt nu geteeld door Pater Bloembollen in Spierdijk

 • Dalian

  De topper van het zuidelijk halfrond.
  Wordt nu geteeld en in de markt gezet onder het goedkeurend oog van Zabo-Plant

 • Dorcey

  Winnaar van de Plasbokaal.
  Wordt nu geteeld door G.P. Burger Bloembollen in 't Zand

 • Yasmine

  Winnaar van BolleNoord te 't Zand.
  Wordt in de markt gezet door Botha.

 • Yellow Strike

  Winnaar van de CNB Midwinterflora te Lisse.
  Wordt nu geteeld door kwekers in Nederland, Chili en Nieuw Zeeland.