Historie

 

Joop van Veen is samen met zijn vrouw Ria onlosmakelijk aan de lelie en de leliebollen verbonden. Als zoon van een bloemenkweker begon Joop in 1967 met zijn eigen kwekerij en al snel kreeg de lelie zijn bijzondere interesse. Zijn liefde voor het vak en zijn zakelijk instinct leidde ertoe dat hij niet alleen bloemen, maar ook bollen liet telen met als uiteindelijk resultaat: teelgebieden in Nederland, Frankrijk, Spanje, Brazilië en Chili.

Ook nadat hij in 2008 zijn bedrijf, Leliekwekerij De Plas, had verkocht bleef hij interesse houden in de lelie en was hij er hobbymatig mee bezig. Zijn liefde voor het vak en zijn gedrevenheid resulteerde echter opnieuw tot een respectabel bedrijf met contracttelers in Nederland, Frankrijk, en Chili. Joop bepaalde tot het eind aan toe met zijn "Fingerspitzengefühl" welke koers er werd gevaren, hij bezocht klanten en leveranciers, controleerde de teelt, en was op bijna elke lelieshow te vinden; terwijl Peter Hoogland intussen - op zijn aanwijzingen - vanuit Dirkshorn de dagelijkse contacten onderhield.  

Joop is helaas in oktober 2016 overleden (zie ook onder de button ,,Nieuws''), en het bleek niet mogelijk om op dezelfde schaal door te gaan met het bedrijf. De teelt in Chili van het veel gevraagde soort Dalian, is aan Zabo-Plant verkocht, en in Nederland worden er op dit ogenblik nog slechts een paar soorten gekweekt bij gerenomeerde contracttelers.