Historie

 

Joop van Veen is samen met zijn vrouw Ria onlosmakelijk aan de lelie en de leliebollen verbonden. Als zoon van een bloemenkweker begon Joop in 1967 met zijn eigen kwekerij en al snel kreeg de lelie zijn bijzondere interesse. Zijn liefde voor het vak en zijn zakelijk instinct leidde ertoe dat hij niet alleen bloemen, maar ook bollen liet telen met als uiteindelijk resultaat: teelgebieden in Nederland, Frankrijk, Spanje, Brazilië en Chili.

Ook nadat hij in 2008 zijn bedrijf ,Leliekwekerij De Plas, had verkocht bleef hij interesse houden in de lelie en was hij er hobbymatig mee bezig. Zijn liefde voor het vak en zijn gedrevenheid resulteerde echter opnieuw tot een respectabel bedrijf met contracttelers in Nederland, Frankrijk, en Chili. Hoewel de dagelijkse gang van zaken toen door Peter Hoogland werd uitgevoerd, bepaalde Joop tot het eind aan toe met zijn "Fingerspitzengefühl" welke koers er gevaren werd. 

Joop is helaas in oktober 2016 overleden (zie ook onder de button ,,Nieuws''), en het bleek niet mogelijk om op dezelfde schaal door te gaan met het bedrijf. De teelt in Chili van het veel gevraagde soort Dalian, is aan Zabo-Plant verkocht, en in Nederland worden er op dit ogenblik nog slechts 2 soorten gekweekt bij gerenomeerde contracttelers, waaronder het soort waar Joop veel vertrouwen in had: De Zambesi.